perjantai 3. marraskuuta 2017

Vastasyntyneen vessa-asioita


Vähän jo aiemminkin kirjoittelin, kuinka ollaan aloitettu käyttämään tuota vauvatyyppiäkin vessassa tarpeitaan tekemässä. Eli toinen kierros on alkanut näissä vauvan vessatushommissa, joita myös vauvan vessahätäviestinnäksikin jotkut kutsuu. Me kutsutaan ihan vaan vessassa käymiseksi, tai muilla ihan tavallisilla sanoilla. Pissakakkajuttuja.

Koska ihan perusjuttua se tavallaan onkin, niinkuin elämän muutkin perusasiat, syöminen, nukkuminen. Ja pissaaminen ja kakkaaminen. Joka kerta itseä tavallaan ällistyttää se, että siihen se vaan tekee, kun pitelee vessanpöntön päällä ja tekee pissausäänen. Tokihan pitempään ilman vaippaa ollessa todennäköisesti tekisi muutenkin, mutta se on jännä nähdä, kuinka pikkutyyppi valpastuu pispispis-äänen kuullessaan, ja käy tositoimiin.


Esikoisen kanssa nämä vessa-asiat sai alkunsa esikoisesta itsestään lähtöisin. Hän oli suunnilleen kaksiviikkoinen, kun tajuttiin, että tietynlainen itku tulee usein ennen kuin vaippaan tulee tuotosta. Siitä sitten aloitettiin viemään vessaan. Yllättävän palkitsevaa hommaa.

Ja en hetkeäkään usko näitä ihme juttuja, etteikö vauvat osaisi pidättää, tunnistaa hätäänsä tai ilmoittaa siitä. Koska höh, osaahan ne. Vielä joku seitsemisenkymmentä vuotta sitten se on ollut ihan perusjuttuja täälläkin, ja hyvin monissa maissa pissattaminen on peruskauraa vieläkin. Toki ne ovat maita, joissa ei kertakäyttövaippoja niin paljon käytellä.

Nykyajan muovivaipat on niin imukykyisiä, että niitä käyttäessä ei ehkä sitä hätäänsä niin huomaakaan, koska sen tuotokset ei välttämättä tunnu missään, joten syy-seuraussuhde ei selkene käyttäjälle. Mutta en sen perusteella kyllä menis kirjoittelemaan näitä esim. MLL:n totuutena kertomia juttuja, kuten: 

"Lapsi tunnistaa, että hänellä on vaipassa kakka tai pissa. Tähän lapsi pystyy aikaisintaa noin 15kk:n iässä." -öö mitä? :D Ja että lapsi alkaa hallitsemaan rakkoaan kolmevuotiaana. Oi voi. Aika rajuja yleistyksiä. Se, että nykyään on melko yleistä että opitaan kolmen vuoden hujakoilla kuivaksi (tai paljon myöhemminkin. Ja ei sillä että siinä olisi mitään väärää.), ei kyllä tarkoita, etteikö pystyisi tunnistamaan hätäänsä/ilmaisemaan sitä/pidättämään yms yms. Tosin joidenkin lähteiden mukaan vessahädän viestiminen vähenee puolen vuoden ikään päästessä, jos viesteihin ei ole vastattu.



Googleen kun kirjoittaa hakusanaksi vessahätäviestintä, niin tuloksissa näkyy usein myös sana vaipattomuus. Meillä ei kuitenkaan ole tarkoitus olla mitenkään vaipattomia, vaan ihan niinkin uljasta, kuin antaa vaan vauvan tehdä tarpeet myös muualle kuin vaippaan, silloin kun se on mahdollista.

Nämä tällaiset termit ja muut saa miun mielestä asian kuulostamaan ihan yhtä vaikealta, kun vaikka kestovaipat niistä ekaa kertaa selvää ottavalle. AIO:t, kuorivaipat, lisäimut, sisävaipat, taskuvaipat.. Vaikka oikeasti on aika simppeli asia, toki vaatii vähän viitseliäisyyttä, mutta ei mitenkään överipaljon.

Ja ei, en kuvittele, että näistä meidän murusista tulee mitään neroja sen ansiosta, että ovat päässeet vessaan keskimääräistä aiemmin ;)


2 kommenttia:

  1. Hei vau! En oo tälläsestä tiennytkään! Kuitenkin just hetki sitte puhuttiin läheiseni kanssa pitkät pätkät, kun kerroin, että meidän vauva kertoo herkemmin, kun on kestovaippa pissassa. Tämän saman läheisen kanssa sitten pohdittiin, että (perustuen puhtaasti veikkaukseen) kestovaippailijat saattaa oppia nopeampaa kuivaksi --> märkä kestovaippa on inhottava iholla. Hän hoitaa lapsia työkseen ja sanoo, että yhä vanhemmat pitävät vaippoja. Omana johtopäätöksenä: voisiko olla suoraan verrannollista vaippojen imukykyyn? Mikäs siinä housuun pissiessä, kun ei sitä muutamaa sekuntia pidempään tarvitse "kärsiä" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kuulin näistä vessahommista ekan kerran jo monta vuotta ennen kun lapsia saatiin, olin vaan unohtanu koko homman, kunnes esikoisen pissaviestimiset sai ne muistamaan :D

      Mutta joo, itsekin veikkailen saman suuntaista :)

      Poista