tiistai 23. tammikuuta 2018

Näin selviät uhmaiästä



Haha, otsikko oli vitsi! Koska et selviä siitä! Et, vaikka olisit kuinka minkä varhaiskasvatusalan ammattilainen, hyvän tahdon lähettiläs tai muu supersankari.

Tai siltä ainakin välillä tuntuu.


Uhmaikä tosiaankin on kasvamista, niin aikuisen kuin lapsenkin osalta. Ja onneksi sekin on vain ajanjakso elämässä, ja loppujen lopuksi aika lyhyt sellainen. Siitä kai selviää läpi vain elämällä sen? Vai mitä?! Helpompaa se toki on varmastikin silloin, kun aikuisen hermo venyy ja venyyyyy ja venyyyyy, mutta ei katkea. Mutta miten se tila saavutetaan?

Olisi kiva tietää!

Kyllä vaan joskus ihan oikeasti lahjonta kiristys uhkailu kaikki lapsen tunteiden sanoittamiset, puolitiehen tulemiset, tsemppaamiset, kehumiset, kyselyt, lohduttaminen, rauhoittumiset, halausyritykset, huumorinkukkaset ja muut ihanat keinot ei vaan auta luovimaan tilannetta eteenpäin.

On aina helppo kaukaa huudella ohjeita, kun ei ole elämässä itse sitä tilannetta juuri sillä hetkellä. Kun haastava tilanne on päällä ollut jo vaikka kuinka kauan, ja kaikki nuo on kokeiltu toimimatta, niin ärsyyntyneenä miettii itse, että pomppisiko sitä tasajalkaa, huutaisiko niin kovaa kun lähtee, löisikö omaa päätä seinään, vai käviskö itkemään itsekin. Vaiko kaikkia niitä. Toimiskohan?


No kaikki varmaan tietää kokeilemattakin, että ei toimi. Mikäs sitten toimii? No en tiedä! Paitsi toki se, kun tilanteelle antaa aikaa. Mitään kasvatusvinkkejä ei siis ole tarjolla. Mutta sen sijaan ajatuksia siitä, kuinka ne haastavat hetket oman rakkaan riiviön kanssa on itselle helpompia. Eli muistilistaa itselle, koska lapsihan ei ole se ongelma, vaan aikuinen on.


Näin voin selvitä paremmin hengissä uhmaiästä

1. Syö itse säännöllisesti. Ihan oikeasti. Tasainen verensokeri, se on ihan kultaa. Se takaa paremman jaksamisen silloinkin, kun ottaa aivoon ja kovaa. You're not you when you're hungry, eikös.

2. Hengitä syvään. Vähän niinkun synnyttäessäkin. Hengitys rentouttaa kroppaa ja lihaksia, ja kuljettaa hapen tasaisesti koko kehoon, vähentää adrenaliinia. Rukoile voimia, laske miljoonaan, laula laulu, tai mikä ikinä sun keino sitten onkaan, niin käytä se.

3. Huolehdi myös että ipanan ravintotaso on stabiili. Nälkäisenä myös se oma ipana on ihan tunnistamattomissa. Tai nälkäväsy, huh.

4. Oikeasti joskus on ihan ok laittaa ne kuulosuojaimet päähän, jos äänekkääseen tilanteeseen ei ole ratkaisua lähihetkinä näkösällä ja omat hermot alkaa rallattaa.

5. Älä välitä, vaikka naapurit kyllä kuulee, että teillä välillä rääkyy lapsi tai aikuinen. Onpahan vastapainoa sille naapurin koiran rääkymisellekin sitten.

6. Ulkoile toisinaan. Ihan yksin. On terapeuttista. Lataudut seuraavaa zen-yritystä varten.

7. Anna armoa itselle. Ota kiukut ja uhmat vain mahdollisuutena kasvaa itse. Toki joka kerta se oma kasvaminen ei ihan onnistu, ei tosiaan. Mutta ei hätää. Ne äitihepulitkaan ei ole loppujen lopuksi niin vaarallisia. Seuraavalla kerralla taas sitten. Se seuraava kerta kuitenkin ihan varmasti tulee vielä, todennäköisemmin hetken päästä, tai viimeistään huomenna.

8. Valitse taistelusi. Kaikki taistelut ei ole sen arvoisia, kannattaa keskittää voimavarat vaan niihin, joilla näkee olevan jotain oleellista merkitystä.

9. Onnittele itseäsi niistä hyvin sujuneista hetkistä, kun sait omaa pinnaa taas vähän venytettyä. Jes, sä kehityt koko ajan! Lohduta niistä hetkistä, jotka ei menny niinkun Strömsössä. Kyllä se siitä, pikkuhiljaa oot koko ajan taitavampi.

10. Mene itsekin ajoissa nukkumaan, jookos?


Mitkä teidän niksit on hermojen kasvattamiseen? Heh, saa tosiaankin kertoa!

8 kommenttia:

  1. Loistavia vinkkejä, ja ihan totta kyllä.

    Lisäisin vielä selkeät pelisäännöt, tai että vanhemmilla ainakin olisi sellaiset keskenään. Neiti uhma saattaa huutaa haluavansa ostetun mandariinin suuhunsa HETI tai dvd:n soittimeen ihan just nyt, mutta homma on hiukan ponnettompaa, jos se toinen vanhempi ei ole vaatimuksiin edellisenä päivänä suostunut. Ja joskus on ihan toimivaa antaa toisen purkautua hetken lattialla huutaen ja odotella (siinä vieressä), sitten voi mennä siihen viereen makaamaan ja tekemään lähestymisyrityksiä.

    Ja kaikissa tilanteissa voi myös laulaa. Pukemiskriisi lientyy heti edes vähän.

    Ja äidillä kannattaa olla jemmassa vaikka vähän suklaata, jolla palkita tai lohduttaa itseään. Tosi kypsää joo, mutta toimii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pelisäännöt on kyllä tärkeet olla. Tuo laulaminen tepsii kyllä usein meillä, on vauvasta asti toiminut tuon kaksveen kanssa. Pitäis muistaa se vaan vielä useammin :p
      Mulla on suklaata jemmassa vauvanvaatelipastossa. Ihan varuiks :D

      Poista
  2. Upea lista, tän vois monessa kodissa teipata vaikka ulko-oven pieleen. :D Ei lisättävää, paitsi juuri toi lapsen hämääminen/ajatusten johdattelu toisaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin melkein pitäis teippailla :D Hämääminen on kyllä kans hyvä keino! :)

      Poista
  3. Pitäisiköhän meidänkin tulostaa tämä ja laittaa jääkaapin oveen. Uhmaikää ei vain opi täysin hallitsemaan, vaikka kolmas uhmailija jo koettelee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mäkin luulen, että se kyllä on vähän haastavaa aikaa aina. Viimeks eilen ois pitänyt tää muistutus olla näkösällä.. :D

      Poista
  4. Huoh, kuulostaa tutulta, vaikka meidän uhmis ei onneksi taida olla pahimmasta päästä. Kyllä silti hermoja koetellaan. Ja tuo on niin totta, että jos ei juuri sillä hetkellä elä uhmaikäisen kanssa, on kovin helppo neuvoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täytyy itsekin laittaa korvan taakse, että sit kun tuo kovin uhmailuikä on elettyä elämää, niin ettei lähtis neuvomaan, vaan ihan vain se myötätunto ja tsemppi riittää :)

      Poista